Lifestyle

Najdziwniejsze potrawy na świecie, które zaskakują i intrygują

Najdziwniejsze potrawy na świecie

Jedzenie to nie tylko biologiczna konieczność, ale także forma sztuki, kultury i tożsamości. Każdy kraj ma swoje unikalne specjały, które często są nieodłącznym elementem narodowej tożsamości. Czasami te potrawy mogą wydawać się nam dziwaczne, a nawet odrażające. Przyjrzyjmy się niektórym z najdziwniejszych potraw na świecie.

1. Svið – Islandzka głowa owcy

Svið to tradycyjne danie, które można zamówić na Islandii. To opalona z wełny i przecięta na poł głowa owcy, którą podaje się z oczami, ale bez mózgu.

Gotuje się ją w dobrze osolonej wodzie od półtorej do dwóch godzin. Svið spożywa się na gorąco, zazwyczaj podaje się je z gotowanymi ziemniakami (całymi lub w postaci puree) albo rzepą. W niektórych restauracjach dostępny jest również wariant na zimno, w postaci przekąski.

2. Żmijówka – Wysokoprocentowy trunek z Wietnamu

W Wietnamie, ale również w innych krajach Azji Południowo-Wschodniej i w niektórych częściach Chin, popularność zyskała żmijówka. W butelce z mocnym alkoholem (zazwyczaj wódce lub spirytusie) można znaleźć kobrę, skorpiona, żmiję lub jaszczurkę.

Wietnamczycy wierzą, że mięso i krew tych zwierząt posiadają szczególne, prozdrowotne właściwości. Niektórzy twierdzą, że jest to swoisty eliksir młodości.

3. Lizaki z owadami – Azjatycka przekąska

W Azji popularne są lizaki z owadami. W środku można znaleźć szarańczę na patyku lub czekoladowy deser ozdobiony mrożoną australijską mrówką Melophorus bagoti, napęczniałą od miodu.

Niektóre lizaki mają smak popularnych alkoholi, np. whisky lub tequili. Robaki, które zatopione są w takich lizakach zazwyczaj zostały specjalnie wyhodowane do tego celu.

4. Surströmming – Szwedzki fermentowany śledź

Surströmming to niewątpliwie jeden z największych szwedzkich przysmaków. Śledź jest fermentowany w beczkach, a po roku przekłada się go do puszek, w których zachodzi dalszy proces fermentacji.

Surströmming znany jest w tradycyjnej szwedzkiej kuchni już od XVI wieku. Zazwyczaj robi się z nich kanapki z cienkim chlebem zwanym tunnbrod.

5. Trzy Piski – Chińskie danie ze szczurzych noworodków

Potrawa nazywana jest również „Trzy Piski”. Nazwa tego chińskiego specjału pochodzi od szczurzych pisków. Tylko trzy bowiem zdołają wydać szczurze noworodki w drodze z talerza do ust „smakosza” (pierwszy raz, gdy bierze je w pałeczki, drugi, gdy wkłada do ust, trzeci – przy połykaniu).

Według niektórych to danie jest jednak tylko legendą.

6. Casu Marzu – Sardyński ser z żywymi larwami

Casu Marzu to sardyński ser, który jest przygotowywany z niepasteryzowanego mleka owczego. W serze tym chodzą połprzezroczyste larwy muchowki Piophila casei, które – zaniepokojone – potrafią skakać na wysokość nawet kilkunastu centymetrów.

Muszki składają swoje jaja w naturalnie powstających pęknięciach w serze. Po wykluciu się robaki trawią białka sera, które następnie fermentują, tworząc kremowy ser.

7. Balut – Filipińska przekąska z kaczym embrionem

Balut to popularna przekąska na Filipinach, ale również w Kambodży i Wietnamie. W pełni rozwinięty (mniej więcej 8-dniowy) kaczy, a rzadziej kurzy embrion jest gotowany w skorupce.

Najczęściej przyprawia się go szczyptą soli, ale niektórzy smakosze używają chili i octu winnego. Zjadane jest także żółtko – które nie zostało wykorzystane przez rozwijające się pisklę. Niektórzy uważają, że balut jest afrodyzjakiem.

8. Gusano rojo – Meksykańskie robaki z agawy

Gusano rojo albo inaczej red agave warms („czerwone agawowe robaki”) to gąsienice motyla Hypopta agavis, występującego na meksykańskich agawach.

Usmażone przez szefa kuchni, są serwowane z różnymi dodatkami w niewielkiej restauracji Sempoala w Teotihuacan w Meksyku. Danie z pewnością nie zawiera sztucznych barwników i konserwantów.

9. Świnka morska – Andejska przysmak

W rejonie Andów trzymanie w pokoju świnki morskiej byłoby podobną niedorzecznością, co u nas kurczaka. Świnka morska z powodu dostępności i praw ekonomii stanowi w Andach danie niezwykle popularne i tanie.

10. Penis – Pekińska przekąska

Pekińska restauracja Goulizhuang zdobyła sławę serwując na różne sposoby penisy zwierzęce.

Mężczyźni, którzy chcą wzmocnić swoją potencję, kobiety dbające o cerę i wszyscy odważni smakosze mogą tu spróbować genitaliów jeleni, jaków, koni, fok, kaczek czy psów.

Te potrawy to tylko niektóre z najdziwniejszych potraw na świecie. Niektóre z nich mogą wydawać się odrażające, ale dla innych to prawdziwe przysmaki, które odzwierciedlają bogactwo i różnorodność kultur na naszej planecie.